© FotoPortfolios Denk anders

FILOSOFISCHE PRAKTIJK RUIMER DENKEN

Nachtenlang gepieker, gedachten die in een kringetje blijven ronddraaien, het gevoel vast te lopen in je relatie of werk? Filosofische gesprekken, met iemand die zorgvuldig naar je luistert en  onbevooroordeeld met je meedenkt, kunnen verheldering brengen.


Wat kun je verwachten?

Je zit ergens mee waar je niet goed uitkomt. De start van een nieuwe levensfase, de keuze voor een studie of baan, het verlies van een geliefd persoon. Concrete problemen die bij het leven horen. Grote levensvragen, ingewikkelde kwesties of steeds terugkerende gedachten. Je hebt behoefte om hierover met iemand van gedachten te wisselen en er verder mee te komen. 

Waarom filosofische gesprekken ?

Het is heel lastig om los te komen van je eigen manier van denken. Je merkt wel dat je in kringetjes rond denkt, maar hoe kan je dat doorbreken ? In het gesprek luister ik naar je, denk mee en vraag door. Hierdoor komen je eigen denkpatronen en vooronderstellingen vanzelf naar boven. Onderweg leidt dit tot zelfinzicht en nieuwe perspectieven en uiteindelijk tot een meer onderzoekende denkhouding die je ook bij andere kwesties van pas kan komen.

De werkwijze is gericht op het aanleren van een vragende houding. Niet het verkrijgen van een antwoord, maar het stellen van de juiste vraag vormt daarbij de uitdaging. En dat is soms even wennen.  Door je eigen kwestie in de vorm van een vraag te formuleren ervaar je ruimte in je denken. 

De gesprekken zetten van alles in beweging en het wordt je vanzelf duidelijk waar het je ten diepste om gaat. Niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart. Misschien niet in eerste instantie, want er kan wat lef voor nodig zijn om je eigen gedachten onder ogen te zien. In de loop van het proces leer je jezelf beter kennen waardoor je meer vrijheid ervaart. Meestal gebeurt dit in zo`n 4 tot 8 gesprekken. Voor wie?/ Voorbeelden

De gesprekken zijn voor iedereen die voor een nieuwe levensfase staat, worstelt met een levensvraag en bereid is over zichzelf na te denken. Dat is niet gebonden aan leeftijd, opleiding of inkomen.Vragen die bezoekers stelden: 

Wie ben ik ?
Wat is er tussen zwart en wit ?
Is er houvast ?
Wat is eigen ?
Durf ik mijn ratio minder serieus te nemen ?
Hoe kan ik de rest van mijn leven zin geven ?
Locatie / Tarieven

De gesprekken vinden plaats in het Coachhuis aan de Kromme Waal in Amsterdam. In overleg kunnen gesprekken ook op een andere locatie plaatsvinden.

Tarieven

Een eerste kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend. Aan eventuele vervolggesprekken zijn kosten verbonden die niet door de zorgverzekering worden vergoed. Om voor iedereen toegankelijk te zijn gelden de volgende tarieven naar inkomen.

Bruto maandinkomenTarief per sessie
Tot € 1500 in overleg
€ 1500 - € 2500 € 50
€ 2500 - € 3500 € 70
€ 3500 - € 5000 € 95
Meer dan € 5000 € 120

Prijzen zijn inclusief 21% btw.
Een gesprek duurt 45 minuten.

Ook is er de mogelijkheid van een `strippenkaart` : je betaalt voor 8 gesprekken € 400 inclusief btw. De eventueel niet opgemaakte strippen kun je nog tot 2 jaar na uitgifte voor een gesprek gebruiken.Contact / Achtergrond

Neem voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact op met :

Carolien Elshof
06-49616104
www.ruimerdenken.nl
info@ruimerdenken.nl
KvK 58962735

Aan de UvA ben ik afgestudeerd als filosoof, aan de Internationale School voor Wijsbegeerte heb ik kennisgemaakt met filosofie in de praktijk. Ik werk ook in het voortgezet onderwijs, als docent maatschappijwetenschappen en filosofie en als begeleider van individuele leerlingen. In 2013 heb ik met succes de beroepsopleiding tot filosofisch practicus afgerond aan het ISVW. Ik ben lid van het gilde.

Door de vele gesprekken met medecursisten en docent heb ik zelf ervaren dat deze methode werkt. Kwesties waar ik `s nachts van wakker lag kon ik onder woorden brengen in een vraag waardoor het me helder werd waar het me nou eigenlijk om ging. De methode levert mij inzicht en vrijheid op en ik wil heel graag anderen hiermee kennis laten maken.

Alles wat besproken wordt blijft vanzelfsprekend vertrouwelijk.
Ervaringen

Door de gesprekken, je goede inzichten en je begrip heb ik veel geleerd, pieker ik minder en kan ik beter `on the bright side of life` kijken. (D.T.)

Ik vond het fijne gesprekken die me aan het denken hebben gezet. Ik heb vooral nagedacht over de vraag wat ik erg vind aan het laten zien van mijn kwetsbaarheid. Ik kwam tot de conclusie dat kwetsbaarheid niet erg is, maar dat er een belangrijkere vraag achter mijn vraag zat. Het tonen van kwetsbaarheid lukt mij niet goed, omdat daar vertrouwen voor nodig is en ik vertrouw liever op mezelf dan op een ander. Dank je wel voor dit inzicht.
(E.H., Hogeschool van Amsterdam)

Bij Carolien voelde ik meteen dat het zou klikken. Ik had haar niet eens gesproken, maar toen ik over haar las in een bulletin, wist ik zeker dat ik met haar een afspraak moest maken. Bij Carolien kon ik praten en wat ik best heel jammer vond, was dat ze mij geen oplossing gaf, maar dat ik door haar werkwijze zelf en toch met een beetje hulp van haar, uit mijn dilemma kon komen. Na iedere sessie voelde ik me lichter en sterker worden. Ik denk nu ook meer over mezelf na, dat ik mezelf niet vergeet, want ik ben het immers die vast blijf zitten in dezelfde denkwijze.
(M.K.)

Na 3 gesprekken met Carolien had ik de levensvraag te pakken, waarnaar ik al zo lang op zoek was: "Kan ik onderscheid maken tussen moeten en willen? " Dat onderscheid maken heb ik nooit gekund; mijn plichtsbetrachting was dan ook (te) hoog. Deze manier van leven brak mij een jaar of wat geleden op (burnout-achtige verschijnselen).
Carolien merkte aan mijn manier van praten dat ik zo vaak het werkwoord `moeten` gebruik. En zodoende kwam ik op de vraag. Het kwartje viel meteen. Veel dank hierbij aan Carolien. (Carien, 2017)